Sånn kan du øke testosteron naturlig

Testosteron er et fantastisk hormon for menn (og kvinner), og det kalles blant annet for ungdomskilden. Det er et mannlig kjønnshormon og fremmer muskelvekst, selvtillit, generell god helse og mye mer. Derfor burde det være av alles interesse å øke testosteron-nivået sitt så mye som mulig.

Hvordan øke testosteron?

En måte å øke testosteron-nivået sitt på er å ta anabole steroider (noe som er ulovlig, fullt av helsefarer og ikke noe vi anbefaler). I stedet for bør man satse på å øke testosteron-nivået sitt så mye som mulig på en naturlig måte. I dette innlegget skal vi ta opp 8 enkle men veldig effektive måter å maksimere ditt naturlige testosteron-innhold på.

8 måter å naturlig øke testosteronet ditt!

Mange menn forstår nok ikke hvor mye de selv faktisk kan påvirke testosteron-innholdet i kroppen. En veldig stor del av vår “moderne livsstil” er direkte skadelig for testosteron-nivåene (og mange andre hormon-nivåer).

I denne lista tenkte vi å samle noen av de viktigste og mest effektive måtene ifølge oss, samt å presentere på en så enkel og lett-tilgjengelig måte som overhodet mulig. Nå kjører vi på!

1. Tren tung styrketrening og unngå svikt

Tung styrketrening kan øke testosteron!

Ikke uventet forhøyer styrketrening testosteron-nivåene dine. Men det er forskjeller basert på hvilken type styrketrening du utfører. Generelt er ikke utholdnings-aktiviteter bra når du skal maksimere testosteron-nivået. Dette kan til og med praktiseres på styrketrening. Å trene tung styrketrening med fokus på baseøvelser og 4-6 repetisjoner er det mest optimale om du vil forhøye nivåene dine.

Å trene som en bodybuilder med minst 12 repetisjoner og alltid kjøre på til en total svikt er heller ikke bra for testosterons-nivået ditt. Man kan alltids gå til en såkalt “teknisk svikt” der man ikke orker mer med ordentlig form, men å skvise ut hver eneste lille prosent i hvert sett er unødvendig. Man sier også at jo eldre du blir jo mer skal du unngå svikt, for det sliter på hele kroppen.

2. Tren HIIT (High-intensity interval training)

HIIT kan booste testosteron-nivåene dine

Som vi nevnte i punkt 1 er utholdenhets-trening som oftest ikke effektivt om man er ute etter å maksimere nivåene sine av det mannlige kjønnshormonet. Dermed forstår man at maraton eller for den saks skyld lengre løpetrening i samme tempo ikke er å foretrekke.

Noe som derimot har vist seg effektivt er såkalt HIIT, les mer om dens fordeler her. Intervalltrening som HIIT kan brukes på det meste, både styrketrening og kondisjonstrening. Men her tenker vi først og fremst på kondisjonstrening.

Man kan variere med HIIT på mange forskjellige måter, men en enkel greie er å springe så fort man klarer i 1 minutt for så hvile eller gå i 2 minutter. Så fortsetter man denne 3 minutters-syklusen i 15 minutter.

3. Bruk en testobooster

Selvsagt må vi løfte fram bruken av en testobooster/testosteronforhøyer på denne siden. På framsiden vår kan du finne den beste testosteronforhøyeren akkurat nå. En testobooster sitt formål er å maksimere nivåene ved hjelp av ulike vitaminer, mineraler og andre stoff. Man kan få i seg disse stoffene separat på en annen måte vi kommer tilbake til litt lenger ned, men å kjøpe en testobooster betyr å forenkle og optimalisere prosessen.

Som dere forstår ut ifra denne lista er ikke en testobooster tilstrekkelig for å maksimere så mye det går an. Man må faktisk også trene, sove og leve livet på en bra og sunn måte. Men det er helt klart et ess i ermet!

4. Kosthold, kosthold og kosthold

Hva du spiser har en veldig stor påvirkning på hormon-nivåene dine. Som vi skrev over er en testobooster et enkelt steg i denne prosessen, men det finnes enda mer man kan gjøre.

Det første og absolutt viktigste er at du må unngå “junkfood”, sukker, godteri og alkohol så mye som overhodet mulig. Protein og fett er bra for testosteron-nivåene dine. Akkurat hva man skal spise kan man krangle om, og det finnes hundretalls av studier som peker på først det ene, og deretter det andre næringsmiddelet som skal være en “mirakelkur” for testosteron. Som sagt er det viktigste å unngå genuint dårlig kost og å spise gode og varierte måltid med masse grønt.

Rødt kjøtt

For å gjøre ting litt lettere har vi noen sikre kort for jakten på høyere testosteron-nivåer:

  • Rødt kjøtt
  • Egg
  • Avokado
  • Sjampinjong
  • Løk og hvitløk (i store mengder, f.eks løkjuice)
  • Ingefær
  • Kokosolje

5. Vitaminer, mineraler og andre viktige stoff

Litt koblet sammen med punkt 4 er vitaminer, mineraler og andre viktige stoff. Visse næringsmiddel er bra ettersom de inneholder mye av et visst stoff. Men man kan også “gå bakveien” og ta det i ren og konsentrert form. Noen stoff som er ekstra viktige når det kommer til dine naturlige testosteron-nivåer og som det finnes mye forskning rundt er:

  • Sink og Magnesium. Det er smart å ta disse to mineralene sammen i et såkalt ZMA-tilskudd. Vi anbefaler Star Nutrition ZMA.
  • Vitamin D. Det er mange som ikke vet at dette faktisk er et hormon som er veldig viktig når det kommer til testosteron-produksjonen. Det er ekstra viktig å ta under vinter-halvåret i Norge siden vi knapt får noe sol. Vi anbefaler SmartSupps Vitamin D3.
  • Omega 3. Som vi nevnte i punkt 4 er fett og fiskeolje ekstremt viktig! Vi anbefaler Ultimate Omega-3.

Alle produkter vi anbefaler er blant de mest konsentrerte og prisverdige på markedet.

6. Vær dominant, selvsikker og positiv

Å tro på seg selv frigjør mer testosteron

Ens oppførsel og tanker speiler seg direkte i kroppens kjemiske signalsystem og til slutt i testosteron-nivåene dine. Forskning på aper har vist at når en ape får stillingen som lederhanne stiger testosteron-nivåene hans. Samtidig gjelder det motsatte, at å være underdanig senker nivåene, blant annet gjennom utskillelsen av stresshormoner og lignende.

Det er så klart lettere sagt enn gjort å bare være “dominant, selvsikker og positiv”. Men tingen er at man faktisk til en viss grad kan “bløffe” i begynnelsen for å dra nytte av de førhøyede hormon-nivåene når det blir mer og mer naturlig etter hvert.

Å tenkte negative tanker har aldri ledet til noe godt. Desto mer negativt du tenker desto tristere blir du, og du risikerer til og med å havne i en depresjon som kraftig senker testosterons-nivået ditt.

7. Meditere

Meditasjon

Meditasjon senker antallet stress-hormoner noe som igjen kan lede til mer testosteron i kroppen.

En enkel start er å sitte i en behagelig stilling i 20 minutter om dagen med fokus på å gjøre den indre dialogen stille (ikke tenke noen ting). Prøv heller å observere alle små inntrykk rundt omkring.

8. Ikke slurv med søvnen

Mye søvn øker ditt naturlige testosteron-innhold

Alt for mange personer i dagens samfunn har søvnproblemer, eller sover generelt for lite. Å sove lite leder garantert til en forminskning av det mannlige kjønnshormonet.

Legg deg i tide og ikke gjør masse andre ting i senga, som å se på TV eller å fible med mobilen. Prøv å lage en rutine der du legger deg til samme tid på døgnet og sover i 7-8 timer.

Avslutningsvis

Dette var noen enkle og konkrete tips for hvordan du kan øke testosteron-nivået ditt naturlig. Man kan være litt nerd å finne mer detaljer om man er spesielt interessert, men det viktigste å tenke på er å sove, spise og trene godt. Unngå godteri, alkohol og stress. Tenk positivt og lev livet ditt som en vinner!